20 Nisan 2014 Pazar

Bir pazar etkinliği olarak "ORYANTIRING (ORIENTEERING)"

Gezmeyi ve macerayı seven birkaç arkadaşla hafta sonu hepimizin ilk defa denediği bir etkinliğe katıldık. Adını doğru düzgün telaffuz edemememize rağmen (oryantaling, oryentiring, vs...) çok keyifli vakit geçirdik :D


Belgrad Ormanı Kömürcü Bendi


Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun resmi sitesinden Oryantiring ile ilgili biraz bilgi verelim: “Oryantiring kelimesi, İngilizce orienteering kelimesi aracılığıyla, İsveççe orientering kelimesinden dilimize geçmiştir. Oryantiring, 20. yy.ın başında İskandinavya'da bir spor halini aldı. İlk resmi faaliyet 1918'de İsveç'te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı. Uluslararası Oryantiring Federasyonu 1961 yılında kuruldu. Oryantiring günümüzde pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporudur. İsveç'teki O-ringen faaliyeti her yıl on binlerce sporcuyu bir araya getirmektedir.” http://www.oryantiring.org/turkce/tof.asp

İstanbul orienteering grubunun organize ettiği aktivite Belgrad Ormanı Kömürcü Bendindeydi. Sabah 9 civarı eğitim ve aktivite için yerimizi aldık. Daha önceden etkinliğe kayıt olduğumuzu teyit ettirdik ve eğitimin verilmesini bekledik.

Bu spor için sadece harita ve pusulaya ihtiyacınız oluyor. Bu malzemeler de bir ücret karşılığı kayıt masasından temin edilebiliyor. Dönerken pusulayı iade etmeyi unutmayın :)


Haritamız


Pusula

Kısa bir eğitim ile harita ve pusulayı nasıl kullanacağınız öğretiliyor ve bu kısa eğitimden sonra ormanda hedefleri bulmak için yol almaya başlıyorsunuz. Önemli olan harita üzerindeki işaretleri doğru okumak ve pusula ile yönü doğru tayin etmek. Kaybolsanız da harita yardımı ile patikalara ulaşarak yolunuzu bulabiliyorsunuz. (ki biz de 3. hedeften sonra ormanda kaybolup yolumuzu zor bulduk :))

Ekip eğitime hazır durumda :)

Eğitimden sonra aydınlanan insanlar  :D

Özel olarak çizilmiş bir harita (izohips yani eş yükselti eğrileri haritası) ile araziye çıkıyorsunuz. Zorluk seviyesine göre farklı kontrol noktaları bulunuyor. Biz başlangıç seviyesinde olduğumuz için 6 adet kontrol noktası olan başlangıç seviyesi rotasını seçtik. Ulaşılacak her nokta turuncu-beyaz bir bayrak ile belirleniyor ve hedeflere ulaştığınızda başlangıçta size verilen kontrol kartını bayrakların altında bulunan kontrol kutusuna okutmanız gerekiyor. Hedeflere sıra ile gitmek oyunun bir şartı. Karışık gidilirse diskalifiye oluyorsunuz. Bu işlemi en kısa sürede yapan kazanıyor. Başlamadan önce "start", bittiğinde de "finish" kontrol kutusunda kartınızı okutmayı unutmayın. Tek başına yarışılacağı gibi grup olarak da yarışılabilir. Biz 2’li gruplar halinde katılmayı tercih ettik.

Etkinlik sonunda bize en çok sorulan soru ormanda kaybolup kaybolmadığımızdı. İşte bu soruya http://www.iog.org.tr/news.php sitesinde güzelce cevap vermişler ben de sizlere oradan aktarıyorum:

“Ormanda kaybolan oluyor mu?

Kaybolmayan oluyor mu diye sormalı? Nasıl düşe kalka yürümeyi öğrendiysek, orienteering’i de kaybola kaybola öğreniyoruz. Ancak orienteering’de  kaybolmaktan kasıt, yerini şaşırıp yarışta zaman kaybetmek. Harita ve yön bulma becerilerinizi geliştirdikçe ormanlar sizin eviniz olacak, kırmızı şapkalı kız fobisinden kurtulacaksınız. Kurtlar sizden korkmaya başlayacak.”  :)

Ayrıca bu etkinlikte isteyen yürüyerek isteyen koşarak yarışıyor. Tabi ki hız önemli olduğu için hızlı hareket etmekte fayda var. Hatta bisiklet ve kayak ile yapılan çeşitleri de varmış.

İlk defa katılmamıza rağmen toplamda 6 hedefe 32 dakikada (bizim beklediğimiz sürenin çok altında) ulaştık ve finale vardık.

Sonrasında ise kendimizi ödüllendirdik J


Sonuç olarak eğlenceli ve hareketli etkinlik severler, pazar sabahını keyifle geçirmek için mutlaka fırsat yaratıp bu etkinliklere katılmalılar! Etkinliklerden de şu linkleri takip ederek haberdar olabilirsiniz: 

https://www.facebook.com/istanbuloryantiring?fref=ts
http://www.iog.org.tr/news.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder